Kombucha je malá chemická továrna. Mnoho chemických procesů probíhá při zpracovávání živin v čaji i při kvašení a oxidaci. Bakterie a kvasinky pracují při optimálních teplotách na plné obrátky. Rozmnožují se, pomáhají houbě růst a produkují velké množství hojivých a léčebných látek.
Kombucha je bohatá na tzv. pravotočivou kyselinu mléčnou, které je tělem rychle zpracována. Pravotočivá kyselina mléčná ovlivňuje trávení, podporuje prokrvení a aktivuje látkovou výměnu v játrech.Její dostatečné množství v těle chrání tělo nejlépe i proti rakovině.
Kombucha produkuje kyselinu glukoronovou, která je rovněž produkována v játrech. Tato kyselina podporuje vylučování různých škodlivin, jakož i nikotinu, alkoholu nebo různých léků z těla. Játra filtrují krev. Výživné látky se využijí, cizorodé se odfiltrují a jedy se neutralizují. K této funkci jater je nutná kyselina glukoronová.
Všeobecně se dá říci, že Kombucha obsahuje žádoucí látky v harmonickém složení. Tyto se starají o dobré zdraví, protože podporují látkovou výměnu, vyplavování různých škodlivin a posilují imunitní systém.
Celá řada výzkumů a anket potvrdila výrazné zlepšení zdravotního stavu a celkové kondice u všech dlouhodobých pijáků nápoje Kombucha.
Chuť kombuchy lze přirovnat k chuti vinného střiku, či sektu. Doporučujeme pít ráno 2dcl nalačno a přes den v neomezeném množství. Nemá žádné vedlejší účinky a je určena i pro děti od tří let, pro které je vhodnější než sladké limonády.
V dávné minulosti dokonce panoval zvyk, kdy si rodiny mezi sebou předávaly kombuchu jako projev přátelství a vzájemné pomoci. Proč tedy tento zvyk v současnosti znovu neobnovit?